katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1627]

Boczek pieczony w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pachnące upieczone w piekarniku mięso. Dobre na stół i dobre na kanapki ze świeżego pieczywa.

Boczek pieczony w piekarniku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Boczek pieczony w piekarniku

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w piekarniku
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Czosnek ok 6 ząbków przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki boczku. Ziele angielskie rozkruszamy albo mielimy i oprószamy mięso. Mięso obsypujemy też majerankiem i obkładamy połamanymi liśćmi laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz do lodówki(można na noc).

Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.

Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i oi.Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.
Boczek pieczony w piekarniku
Po umyciu i osuszeniu boczek oprószamy sola i pieprzem.
Boczek pieczony w piekarniku
Przygotowany boczek wkładamy do piekarnika.
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek pięknie pachnie i pięknie jest zrumieniony.
Boczek pieczony w piekarniku
Mięsko pokrojone po już po przestudzeniu.
Boczek pieczony w piekarniku
Jest pysznie. Smacznego .