Sposób przygotowania:
Boczek pieczony w piekarniku
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Czosnek ok 6 ząbków przeciskamy przez praskę i nacieramy nim kawałki boczku. Ziele angielskie rozkruszamy albo mielimy i oprószamy mięso. Mięso obsypujemy też majerankiem i obkładamy połamanymi liśćmi laurowymi. Przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz do lodówki(można na noc).
Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.
Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i oi.Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.
Mięso po wyjęciu z lodówki zostawiamy na ok 20 min w temperaturze pokojowej.
Mięso oczyszczamy z liści laurowych i przekładamy do blaszki albo naczynia żaroodpornego i oi.Pieczemy ok 90- 110 min w 180 stopniach.