Sposób przygotowania:
Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczamiPrzygotowanie schabu
Przygotowanie schabu do pieczenia rozpoczynamy od wysmarowania naczynia żaroodporne olejem.
Schab dokładnie oczyszczamy z tłuszczu i ze zbędnych błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, po czym owijamy plastrami szynki parmeńskiej.
Schab układamy w naczyniu.
Przygotowanie dodatków do pieczenia
Pomarańcze dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kawałki. Szalotki obieramy i kroimy na pół.
Kawałki pomarańczy i połówki szalotek wykładamy obok mięsa.
Przygotowanie schabu do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Na wierzch mięsa układamy 4-5 gałązek świeżego rozmarynu.
Przed pieczeniem mięso polewamy koniakiem.
Schab pieczemy ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia.
Przygotowanie schabu do podania
Upieczony schab kroimy w plastry. Serwujemy z kawałkami pomarańczy, szalotkami i sosem z pieczenia.