SUPERPRZEPIS

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami Więcej zdjęć (2)

Pieczony schab z szynką parmeńską, z dodatkiem pomarańczy, szalotek, aromatyzowany świeżym rozmarynem, to propozycja na smaczny, świąteczny obiad.

Składniki:

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami

Przygotowanie schabu

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami
Schab owijamy szynką parmeńską z każdej strony.

Przygotowanie schabu do pieczenia rozpoczynamy od wysmarowania naczynia żaroodporne olejem.

Schab dokładnie oczyszczamy z tłuszczu i ze zbędnych błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, po czym owijamy plastrami szynki parmeńskiej.

Schab układamy w naczyniu.

Przygotowanie dodatków do pieczenia

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami
Dla dodatkowego aromatu możemy dodać połówki cytryn lub jabłek.

Pomarańcze dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kawałki. Szalotki obieramy i kroimy na pół.

Kawałki pomarańczy i połówki szalotek wykładamy obok mięsa.

Przygotowanie schabu do pieczenia

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami
Koniak możemy zastąpić brandy lub wódką.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Na wierzch mięsa układamy 4-5 gałązek świeżego rozmarynu.

Przed pieczeniem mięso polewamy koniakiem.

Schab pieczemy ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia.

Przygotowanie schabu do podania

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami
Schab możemy podać z pieczonymi ziemniakami.

Upieczony schab kroimy w plastry. Serwujemy z kawałkami pomarańczy, szalotkami i sosem z pieczenia.


Tagi:

schab pieczeń