superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Piernik marchewkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik marchewkowy w smaku może nieco przypominać ciasto marchewkowe. Jest bardziej miękki i puszysty od tradycyjnego piernika.

Piernik marchewkowy

Składniki:

Piernik marchewkowy

 

  • 2 szklanki marchewki utartej na tartce o małych oczkach
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 szkl. oleju
  • 60 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik marchewkowy
Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem. Cukier dodajemy stopniowo nie przerywając ubijania. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach.

Kiedy jajka będą ubite dodajemy stopniowo resztę składników ( nigdy nie wsypujemy wszystkiego na raz) i miksujemy mikserem na małych obrotach.

Bakalie wsypujemy do miseczki i obtaczamy w mące. Tak przygotowane bakalie dodajemy do ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 1 godzinę. Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku wypieczone. Patyczek musi być suchy.

Po upieczeniu wyjmujemy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.