Sposób przygotowania:
Sernik z musem gruszkowym
Spód:
Herbatniki kruszymy, wkładamy do blendera. Dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Rozkładamy ją równomiernie w tortownicy o srednicy 22 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Masę wygładzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Masa serowa:
Gruszkę oraz sok z limonki miksujemy na gładki krem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Do misy miksera wkładamy twaróg oraz cukier. Miksujemy dodając mąkę ziemniaczaną. Po kolei wbijamy po jednym jajku. Na samym końcu dodajemy krem z gruszki. Masę wylewamy na spód.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C.
Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
Po godzinie wyjmujemy blaszkę z wodą. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Oprószamy cukrem pudrem.
Herbatniki kruszymy, wkładamy do blendera. Dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Rozkładamy ją równomiernie w tortownicy o srednicy 22 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Masę wygładzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Masa serowa:
Gruszkę oraz sok z limonki miksujemy na gładki krem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Do misy miksera wkładamy twaróg oraz cukier. Miksujemy dodając mąkę ziemniaczaną. Po kolei wbijamy po jednym jajku. Na samym końcu dodajemy krem z gruszki. Masę wylewamy na spód.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C.
Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
Po godzinie wyjmujemy blaszkę z wodą. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Oprószamy cukrem pudrem.