SUPERPRZEPIS

Tradycyjne pączki

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Tradycyjne pączki Więcej zdjęć (2)

Karnawał dobiega końca, a u mnie nie było takich tradycyjnych pączków więc dzisiaj to nadrobiłam i zrobiłam przepyszne pączki gdzie na zjedzeniu jednego na pewno się nie skończy.

Składniki:

Tradycyjne pączki

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 słoiczek marmolady różanej
  • 1 litr oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki

ETAP 1:

Tradycyjne pączki
Ciasto musi dobrze wyrosnąć wtedy paczki sa pyszne.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia

ETAP 2:

Tradycyjne pączki
Paczki ja lubię malutkie ale mozna zrobic większe.

po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.

Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.

ETAP 3:

Tradycyjne pączki
Olej nie moze być za gorący a paczki maja luźno pływać.

W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.

ETAP 4:

Tradycyjne pączki
Pączki nadziać marmoladą i posypać pudrem.

Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.