Sposób przygotowania:
Tradycyjne pączkiETAP 1:
Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
ETAP 2:
po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.
Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
ETAP 3:
W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.
ETAP 4:
Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.