misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 605]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Tradycyjne powidła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czy istnieje coś lepszego niż pyszne, aromatyczne tradycyjnie robione powidła? Nie ma nic lepszego zimową porą jak słoik pełen pachnących latem śliwkowych powideł.

Tradycyjne powidła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne powidła

 

  • 5 kg śliwek węgierek
  • cukier do smaku ja dałam około 500 g

Sposób przygotowania:

Tradycyjne powidła
Śliwki węgierki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej śliwki wyjmujemy pestkę i odrzucamy te z lokatorami. Następnie, aby przyspieszyć rozpadanie się owoców kroimy je na mniejsze kawałki. Nie jest to konieczne więc można to sobie darować.

Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok mieszamy rzadziej. Gotujemy przez godzinę i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Następnego dnia ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną godzinę, po czym tak jak dzień wcześniej odstawiamy do ostudzenia. Trzeciego dnia gotujemy powidła kolejny raz przez godzinę. Jeśli to konieczne dodajemy cukier do smaku.

Gotowe gorące powidła przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tradycyjne powidła
Śliwki dokładnie myjemy pozbawiamy pestek i odrzucamy te z lokatorami
Tradycyjne powidła
Pokrojone na mniejsze kawałki śliwki przesmażamy
Tradycyjne powidła
Śliwki smażymy przez godzinę od momentu zagotowania po czym odstawiamy do ostudzenia
Tradycyjne powidła
Następnego dnia Ponownie smażymy przez godzinę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia