iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tradycyjny dżem z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dżem przygotowany w sposób tradycyjny bez ulepszaczy i przyspieszaczy jego wykonania po wysmażeniu wyszło go troszkę mało, ale jest pyszny.

Tradycyjny dżem z truskawek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjny dżem z truskawek

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny dżem z truskawek
Truskawki po umyciu oczyścić i lekko rozdrobnić, następnie zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia zlać powstały sok i zagotować, gorącym zalać truskawki i po wystudzeniu wstawić do lodówki do następnego dnia. W dniu trzecim zlać sok i powlewać do małych buteleczek na zimę będzie jak znalazł, a truskawki postawić na palniku, dodać szczyptę soli i ziarenka wyskrobane z laski wanilii, smażyć do momentu rozgotowania i zgęstnienia dżemu czyli jakieś 2-3 godziny na małym palniku bardzo często mieszając. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zostawić do wystudzenia.
Tradycyjny dżem z truskawek
Truskawki zasypać cukrem i odstawić do lodówki.