Sposób przygotowania:
Tradycyjny ptyś wg Elfi
Do garnuszka wlewam szklankę wody i dodaję masło. Podgotowuję aż masło się rozpuści i połączy z wodą. Gdy zaczyna lekko bulgotać dodaję przesianą mąkę i mieszam dość intensywnie. Gdy ciasto jest już dość kleiste i odchodzi o ścianek garnka zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygnie wbijam jajka i miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładam porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy ptysiami. Piekę około 10-15 minut w temp 180C. Gdy ptysie są upieczone i ostudzone wypełniam je ubitą śmietaną z dodatkiem fixu aby była bardziej sztywna - każde ciastko przekrajam nożem na pół i nakładam sporą ilość śmietany,
edytaha
Elficzna
To moje trzecie podejście...:D w końcu urosły!
edytaha
I to całkiem nieźle urosły :)