Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Tradycyjny ptyś wg Elfi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste i tradycyjne słodkie ptysie :)

Tradycyjny ptyś wg Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny ptyś wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny ptyś wg Elfi
Do garnuszka wlewam szklankę wody i dodaję masło. Podgotowuję aż masło się rozpuści i połączy z wodą. Gdy zaczyna lekko bulgotać dodaję przesianą mąkę i mieszam dość intensywnie. Gdy ciasto jest już dość kleiste i odchodzi o ścianek garnka zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygnie wbijam jajka i miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładam porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy ptysiami. Piekę około 10-15 minut w temp 180C. Gdy ptysie są upieczone i ostudzone wypełniam je ubitą śmietaną z dodatkiem fixu aby była bardziej sztywna - każde ciastko przekrajam nożem na pół i nakładam sporą ilość śmietany,
Tradycyjny ptyś wg Elfi
w garnuszku gotuję ciasto i odstawiam do ostygnięcia
Tradycyjny ptyś wg Elfi
do w miarę zimnego ciasta dodaję jajka i miksuję
Tradycyjny ptyś wg Elfi
na szeroką blachę kładę porcje ciasta w dość dużej odległości
Tradycyjny ptyś wg Elfi
ptysie przecinam na pół i uzupełniam bitą smietaną