Sposób przygotowania:
Tradycyjny rosołek
Mięso dobrze umyć, zalać dużą ilością zimnej wody i zagotować. W między czasie obrać włoszczyznę i każde warzywo (za wyjątkiem pora) pokroić na mniejsze kawałki. Gdy wywar zacznie się gotować dorzucić pokrojoną włoszczyznę, osolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Cebulkę obrać i opalić nad palnikiem, a następnie dodać ją do zupy.
Rosołek od momentu zagotowania gotować na malutkim ogniu (żeby tylko lekko "mrugał") Trzeba pamiętać też o tym aby zdejmować z wierzchu szumowiny jak tylko będą się pojawiać.
Po ok. 1 godzinie gotowania dodać kostkę rosołową i dalej pomału gotować przez ok. 1 - 1,5 godziny. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem i odrobiną magii. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sitko lub gazę, dodać ugotowaną marchewkę.
Podawać z makaronem, posypane natką pietruszki.
Rosołek od momentu zagotowania gotować na malutkim ogniu (żeby tylko lekko "mrugał") Trzeba pamiętać też o tym aby zdejmować z wierzchu szumowiny jak tylko będą się pojawiać.
Po ok. 1 godzinie gotowania dodać kostkę rosołową i dalej pomału gotować przez ok. 1 - 1,5 godziny. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem i odrobiną magii. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sitko lub gazę, dodać ugotowaną marchewkę.
Podawać z makaronem, posypane natką pietruszki.
elzbieta8960
grzymalka