grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Tradycyjny rosołek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niby rosół, niby nic takiego, ale nie ma to jak pyszny aromatyczny wywar dobry na każdą okazję.

Tradycyjny rosołek

Składniki:

Tradycyjny rosołek

 

  • Kawałek wołowinki rosołowej np. szponder
  • porcja rosołowa (może być też dowolna część kurczaka)
  • włoszczyzna
  • mała cebulka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Tradycyjny rosołek
Mięso dobrze umyć, zalać dużą ilością zimnej wody i zagotować. W między czasie obrać włoszczyznę i każde warzywo (za wyjątkiem pora) pokroić na mniejsze kawałki. Gdy wywar zacznie się gotować dorzucić pokrojoną włoszczyznę, osolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Cebulkę obrać i opalić nad palnikiem, a następnie dodać ją do zupy.
Rosołek od momentu zagotowania gotować na malutkim ogniu (żeby tylko lekko "mrugał") Trzeba pamiętać też o tym aby zdejmować z wierzchu szumowiny jak tylko będą się pojawiać.
Po ok. 1 godzinie gotowania dodać kostkę rosołową i dalej pomału gotować przez ok. 1 - 1,5 godziny. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem i odrobiną magii. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sitko lub gazę, dodać ugotowaną marchewkę.
Podawać z makaronem, posypane natką pietruszki.