PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Trufla

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto mocno truflowe,wspaniale,rozplywajace sie w ustach...;-)

Trufla

Składniki:

Trufla

 

  • 6 jajek
  • pol szklanki (100g) brazowego cukru
  • 400g gorzkiej czekolady (ja dalam 100g mlecznej i 300g gorzkiej)250ml kremowki (1 szklanka)
  • 1/3 szklanki (80ml) Cointreau (mozna uzyc innego likieru cytrusowego lub nawet rumu)

Sposób przygotowania:

Trufla
Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej.Jajak (cale) ubijac mikserem z cukrem,przez okolo 5 minut (maja byc geste i puszyste).Powoli dodawc lekko ciepla czekolade.Miksowac dalej,do polaczenia.Uzywajac metalowej lyzki polaczyc kremowke z likerem i wmieszac stopniowo i powoli do naszej masy czekoladowej.Dokladnie polaczyc.

Tortownice 22cm dokladnie wylozyc folia aluminiowa,opasac rowniez boki od zewnatrz (ciasto bedzie pieczone w kapieli wodnej).Wlac do niej ciasto.Tortownice umiescic w wiekszym naczyniu,do ktorego wlac wrzaca wode siegajaca do polowy wysokosci tortownicy.

Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut.Po tym czasie przykryc folia aluminiowa i piec kolejne 30 minut.Nie sprawdzac patyczkiem.Wyjac,studzic w tortownicy.Na cala noc umiescic w lodowce.Dopiero wtedy jest dobre do jedzenia,osiaga odpowiednia teksture.
.
Nie polecam pieczenia w tortownicy mniejszej niz 22cm.Podczas pieczenia ciasto mocno rosnie,by pozniej opasc.Moze rowniez popekac,lecz wszystko wyrowna sie podczas studzenia.
Podawac schlodzone,delikatnie oproszone kakao i konfitura malinowa.