Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne trufle, idealne do kawy i na przyjęcia.

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 200 g gorzkiej dobrej czekolady ( min 70% kakao)
  • 50 g margaryny
  • 5 łyżek stołowych cukru pudru
  • 20 g posiekanych pistacji
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki stołowe kakao

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Na początku zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, później wiórki czekolady rozpuść nad garnkiem z parującą wodą, tak by naczynie z czekoladą nie dotykało lustra parującej wody. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier oraz margarynę.
Mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki,
Po schłodzeniu oprósz dłonie kakao. Łyżeczką nabieraj masę czekoladową i dłońmi uformuj kulki. Trzy z nich obtocz w posiekanych pistacjach, kolejne trzy w wiórkach kokosowych, a ostatnie w kakao. Oczywiście możemy też wszystkie obtoczyć w wiórkach czy kakao- wersja dowolna :)
Smacznego !

Tagi:

czekolada