marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser ten jest dobry na prawie każdą okazję,np. spotkania w babskim gronie lub rodzinnym. Przygotowanie go nieco potrwa, ale trud się opłaci, bo smakować deser będzie dwójnasób.

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 400 g. czekolady deserowej lub w smaku chilli i pomarańczy,
  • 180 ml. śmietanki 30 %,
  • 1/2 l.wrzatku na parę,
  • 100 g. wiórków kokosowych lub słodkiej kolorowej posypki.

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Czekoladę połamać i przełożyć do dużej blaszanej miski oraz zalać śmietanką i na parze cały czas mieszać, aż skłądniki się rozpuszczą w gładką jednolitą masę. Następnie przełożyć naczynie z masą na deskę do chleba lub na parapet i wystudzić przy uchylonym oknie. Gdy bardzo ostygnie przełożyć miskę do lodówki na najwyższą półkę i pozostawić na 2-3 godziny.

Gdy stężeje, nabierać łyżeczką lub gałkownicą porcje masy i formować w dłoniach średnie kuleczki,a potem obtaczać je w kolorowej posypce z cukierków lub wiórkach kokosowych wysypanych na głęboki talerz.

Można podawać trufelki w papilotkach.

na parze