redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Trufle czekoladowe domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6


Agnieszka Maciąg dzieli się sprawdzonym przepisem na domowe trufle. Zobacz jak przygotować czekoladowe frufle. W magazynie Uroda Życia znajdziesz więcej przepisów Agnieszki Maciąg. Zapraszamy.

Trufle czekoladowe domowej roboty

Składniki:

Trufle czekoladowe domowej roboty

 

  • Składniki na 50 trufli
  • 400 g dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao) połamanej na kawałki
  • 3 szklanki gęstej śmietany kremówki
  • 1 łyżka rumu lub innego likieru (Grand Marnier, rum kokosowy lub skórka otarta z pomarańczy)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka naturalnego, dobrego, niesłodzonego kakao

 

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe domowej roboty

1. Zrób kąpiel wodną: na rondelku z gotującą się wodą ustaw metalową miskę. Wrzuć do niej połamaną czekoladę i dodaj śmietankę. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

2. Dodaj likier i ekstrakt waniliowy, wymieszaj, by dobrze się połączyły z pozostałymi składnikami.

3. Przełóż masę do płaskiej miski, nakryj ściereczką i włóż do lodówki, żeby stężała 9nawet na 24 godziny).

4. Używając łyżeczki lub małej gałkownicy do lodów, uformuj z masy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. 5. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.

6. Włóż do lodówki na 15 minut, żeby stwardniały.

7. Na płaski talerz wysyp kakao. Obtocz w nim czekoladowe kulki i ponownie ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blasze.

8. Włóż do lodówki.

Czekoladki smakują najlepiej, gdy mają temperaturę pokojową.
Więcej przepisów w miesięczniku "Uroda Życia" >>>


Tagi:

czekolada