Sposób przygotowania:
Trufle czekoladowe domowej roboty1. Zrób kąpiel wodną: na rondelku z gotującą się wodą ustaw metalową miskę. Wrzuć do niej połamaną czekoladę i dodaj śmietankę. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
2. Dodaj likier i ekstrakt waniliowy, wymieszaj, by dobrze się połączyły z pozostałymi składnikami.
3. Przełóż masę do płaskiej miski, nakryj ściereczką i włóż do lodówki, żeby stężała 9nawet na 24 godziny).
4. Używając łyżeczki lub małej gałkownicy do lodów, uformuj z masy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. 5. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
6. Włóż do lodówki na 15 minut, żeby stwardniały.
7. Na płaski talerz wysyp kakao. Obtocz w nim czekoladowe kulki i ponownie ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blasze.
8. Włóż do lodówki.
Czekoladki smakują najlepiej, gdy mają temperaturę pokojową.
Więcej przepisów w miesięczniku "Uroda Życia" >>>