Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Trufle fasolowe na walentynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne trufle czekoladowe z fasolą to doskonały pomysł na Walentynkowy prezent dla drugiej połówki. Nie są przesłodzone i pięknie pachną rumem.

Trufle fasolowe na walentynki

Składniki:

Trufle fasolowe na walentynki

 

  • 2 szklanki fasoli piękny jaś
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 2 aromaty rumowe
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru pudru
  • kakao do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Trufle fasolowe na walentynki
Fasolę płuczemy i odstawiamy na 12 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości i obieramy ze skórek. Obraną fasolę mielimy za pomocą maszynki do mięsa lub rozdrabniamy widelcem. Do masy fasolowej dodajemy aromat, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy. Czekoladę (po uprzednim zamrożeniu) ścieramy na drobnych oczkach jarzynówki i dodajemy do masy. Ponownie dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach spore kulki. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i układamy na talerzu. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby lekko stwardniały. Jeśli mają być prezentem, wkładamy je do ozdobnego pudełka.