Sposób przygotowania:
Krem dyniowy z fasolą i tahini
🔘 Białą fasolę umieścić w kuchennym sitku, przepłukać pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Dynię umyć (lub obrać), przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1,5 cm. kostkę. Następnie dynię ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190°C / Termoobieg /, do miękkości i odstawić do lekkiego ostygnięcia. 2 łyżki upieczonych kostek z dyni odłożyć na bok (do dekoracji).
🔘 Pasta z dyni: do blendera włożyć upieczone kostki z dyni, białą fasolę, wlać sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, dodać tahini, sól, chili-pul biber i zmiksować na kremowe puree.
🔘 Kremową pastę przełożyć do miski i udekorować kostkami dyni, nasionami sezamu, pestkami dyni, polać oliwą z oliwek i posypać płatkami chili. Podawać z chipsami.
🔘 Pasta z dyni: do blendera włożyć upieczone kostki z dyni, białą fasolę, wlać sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, dodać tahini, sól, chili-pul biber i zmiksować na kremowe puree.
🔘 Kremową pastę przełożyć do miski i udekorować kostkami dyni, nasionami sezamu, pestkami dyni, polać oliwą z oliwek i posypać płatkami chili. Podawać z chipsami.