Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Krem dyniowy z fasolą i tahini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta dyniowa z tahini jest smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu - tahini sprawia, że puree jest niezwykle kremowe.

Krem dyniowy z fasolą i tahini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem dyniowy z fasolą i tahini

 

 

  • Do dekoracji:
  • 2 łyżki upieczonych kostek z dyni
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa chili-pul biber (płatki)

 

  • Pasta z dyni:
  • upieczone kostki z dyni
  • słoik dużej białej fasoli (240 g / po osączeniu)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 35 g tahini (pasta sezamowa)
  • przyprawa chili-pul biber (płatki)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z fasolą i tahini
🔘 Białą fasolę umieścić w kuchennym sitku, przepłukać pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Dynię umyć (lub obrać), przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1,5 cm. kostkę. Następnie dynię ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190°C / Termoobieg /, do miękkości i odstawić do lekkiego ostygnięcia. 2 łyżki upieczonych kostek z dyni odłożyć na bok (do dekoracji).

🔘 Pasta z dyni: do blendera włożyć upieczone kostki z dyni, białą fasolę, wlać sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, dodać tahini, sól, chili-pul biber i zmiksować na kremowe puree.

🔘 Kremową pastę przełożyć do miski i udekorować kostkami dyni, nasionami sezamu, pestkami dyni, polać oliwą z oliwek i posypać płatkami chili. Podawać z chipsami.
Krem dyniowy z fasolą i tahini
Dynię upiec w piekarniku, lekko shłodzić, włożyć do blendera z pozostałymi składnikami i zmiksować na kremowe puree.
Krem dyniowy z fasolą i tahini
Następnie pokrojoną dynię ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą z oliwek.
Krem dyniowy z fasolą i tahini
Fasolę umieścić w sitku, przepłukać i dobrze osączyć - dynię obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.