Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami jest bezglutenowe, bez laktozy i bez rafinowanego cukru.

Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami

 

  • prostokątna forma (26 x 18 x 5 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)
  • czekolada (zawartość kakao 90 % / roztopić)

 

  • Ciasto na brownie:
  • 700 g czarnej fasoli (sucha lub z puszki)
  • 60 g kakao (niesłodzone)
  • 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili (mielone)
  • 2 figi (suszone)
  • 10 daktyli (suszone)
  • 65 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka espresso w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki orzechów (pokroić)

Sposób przygotowania:

Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
🔘 Fasolę (moczyć przez 12 godzin, później gotować przez około 60 - 90 minut i posolić pod koniec gotowania). Ugotowaną czarną fasolę opłukać na sicie, odsączyć i pozostawić do wyschnięcia ( 700 g to waga po moczeniu i zewnętrznym osuszeniu). Jeśli użyjemy czarnej fasoli z puszki, to należy szczególnie dokładnie wypłukać ją na sicie, odcedzić, odsączyć i pozostawić do wyschnięcia (żeby nie poczuć smaku fasoli). Daktyle i figi (wcześniej moczyć w gąracej wodzie przez około 60 minut lub przez całą noc).
🔘 Ciasto na brownie: daktyle, figi i czarną fasolę umieścić w kielichu blendera, później dodać kakao, banany, olek kokosowy, sól, chili, syrop klonowy, esencję waniliową, ekspreso i zmiksować wszystko na gładki krem. Teraz dodać proszek do pieczenia, orzechy włoskie i ponownie wszystko razem dobrze wymieszać łyżką.
🔘 Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać przygotowane ciasto i wyrównać. Brownie piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 - 25 minut w 175°C / Termoobieg /, aż powierzchnia będzie sucha. Upieczone brownie polać roztopioną czekoladą i pozwolić mu ostygnąć, później włożyć na 4 godziny do lodówki i tak schłodzony pokroić i cieszyć się jego smakiem. Ciasto koniecznie przechowywać w lodówce.
Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
Upieczone brownie polać roztopioną czekoladą i pozwolić mu ostygnąć.
Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
Teraz całość umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
Następnie zmiksować na gładki krem - później dodać proszek do pieczenia, orzechy i wymieszać łyżką.
Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
Wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia i orzechow włoskich włożyć do kielicha z blendera.
Wegańskie brownie z czarną fasolą i bananami
Fasolę, daktyle i figi namoczyć - fasolę później gotować przez około 80 minut i posolić pod koniec gotowania.

Tagi:

ciasta banany