Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Gryczane trufle z tofu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zainspirowana przepisem z książki "Zaskakująca kasza i ryż" postanowiłam przygotować swoją wersję trufli z kaszy gryczanej- wyszły wspaniałe

Gryczane trufle z tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane trufle z tofu

 

  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 7-8 dag naturalnego tofu
  • 10 ciasteczek holenderskich
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek likieru grenadine
  • 85 ml śmietany 30 %
  • 3 dag dobrej margaryny lub masła
  • 2 łyżki drobnego cukru (ale nie pudru)
  • Czekoladowa posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Gryczane trufle z tofu
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu. Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miskujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej. Margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści. Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w czekoladowej posypce do ciast. Przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu.
Gryczane trufle z tofu
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu.
Gryczane trufle z tofu
Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miskujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej.
Gryczane trufle z tofu
Margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści.
Gryczane trufle z tofu
Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy.