justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Truskawki do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie nadają się jako deser, ale nie tylko, po dolaniu wody będzie z nich smaczny kompot do obiadu.

Truskawki do słoika

Składniki:

Truskawki do słoika

 

  • truskawki 2 kg
  • cukier 3 łyżki na słoik
  • letnia woda

Sposób przygotowania:

Truskawki do słoika
Truskawki należy dokładnie umyć i usunąć listki.

Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików układamy owoce do samej góry słoika. 

Do każdego należy wsypać po trzy łyżki cukru (słoiki po dżemie). 

Dolewamy do pełna letnią wodą i zakręcamy. Gotujemy słoiki około 20 minut od zawrzenia wody. 

Wyjmujemy z wody i obracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Przewracamy je do góry nakrętką.