Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Truskawki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetnie nadają się do ciast na zimno, kaszki manny na mleku, naleśników oraz innych deserów. Można też przygotować z nich domowy kompot, rozcieńczając syrop sporą ilością wody.

Truskawki na zimę

Składniki:

Truskawki na zimę

 

 

  • 0,8 litra wody

 

  • 40 dag cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki na zimę
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do chwili aż się rozpuści.Wrzucamy truskawki, zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu ściągamy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki odcedzamy i sam syrop ponownie zagotowujemy. Do gorącego syropu dodajemy truskawki i od razu ściągamy z ognia. Ponownie dobrze studzimy. Wyciągamy truskawki i sam syrop ponownie zagotowujemy. Dodajemy truskawki, gotujemy razem przez 3-4 minuty. Usuwamy pianę, która wytworzy się na powierzchni syropu i przekładamy truskawki w syropem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 8-10 minut.