Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Truskawki w słoiku na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i proste przetwory z truskawek

Truskawki w słoiku na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawki w słoiku na zimę

 

  • ok. 2 kg truskawek
  • ok.1 litr wody
  • ok. 50 dag cukur

Sposób przygotowania:

Truskawki w słoiku na zimę
Wszelkie proporcje składników są podane w przybliżeniu, ilość słodkiej zalewy jest zależna od wielkości składników i tego, jak bardzo uciśniemy w nich truskawki ( i mniej truskawek na 1 słoik tym wiecej zalewy), ważne jednak aby zachować wartoświ wody i cukru 2:1. Umyte truskawki układamy ścisle do słoików (w trakcie pasteryzacji znacznie 'skrótną'). Wodę gotujemy z cukrem, a następnie ciepłą wlewamy do słików - dokładnie zakręcamy. Sloiki pasteryzujemy ok 10 minut i gotowe.
Truskawki w słoiku na zimę
Sloiki pasteryzujemy ok 10 minut i gotowe.