aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Truskawki pod delikatną kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja kolejna propozycja na słodkie danie z truskawkami, to truskawki pod bardzo delikatną a zarazem lekko chrupiącą kołderką z kruszonki.

Truskawki pod delikatną kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawki pod delikatną kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawki pod delikatną kruszonką
Truskawki myjemy i osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cukrem. Do miski dajemy margarynę, mąkę oraz cukier. Z tych trzech składników przygotowujemy kruszonkę. Całość tak długo ugniatamy ręką, aż uzyskamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku.Gotową kruszonką dokładnie posypujemy truskawki tworząc na nich kołderkę. Tak przygotowane truskawki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 25-30 minut (kruszonka ma ładnie się przyrumienić). Truskawki pod kruszonką możemy podać dopiero gdy przestygną, bo będą zbyt gorące i łatwo o poparzenie.
Truskawki pod delikatną kruszonką
W naczyniu żaroodpornym układamy umyte truskawki i posypujemy je cukrem.
Truskawki pod delikatną kruszonką
Z mąki, margaryny i cukru przygotowujemy kruszonkę.
Truskawki pod delikatną kruszonką
Kruszonką dokładnie posypujemy truskawki.
Truskawki pod delikatną kruszonką
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 25-30 minut