Sposób przygotowania:
Rwane bułeczki z truskawkami
Wykonanie ciasta na drożdżówki: Do misy wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz letnie mleko. Dodajemy rozczyn i włączamy robota miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta . Zostawiamy ciasto na 1.1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie. Ciasto dzielimy na 30 porcji. W każdą porcje ciasta wkładamy truskawkę. Zawijamy , kładziemy ceratkę do wyrośnięcia zaginięciem w dół.. Zostawiamy znowu na 20 minut. Teraz przekładamy na blaszkę. Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach. Rozczyn: Do małej miseczki wlewamy letnie mleko 100 ml. Dodajemy 50 gram cukru. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości. Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut. Kruszonka: Wsypujemy mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną margarynę i cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .