Sposób przygotowania:
Sernik z frużeliną z truskawek i jagód
MASA OWOCOWA: jagody i pokrojone truskawki przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce puszczą trochę soku. Zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Energicznie mieszając ponownie zagotować. Rondel zestawić z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia. CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką. Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. *ciasto najlepiej jest zacząć od przygotowania masy owocowej, którą następnie musimy całkowicie wystudzić *ciasto kroić dopiero jak będzie zupełnie zimne
Magdalenaa
anemon
Piekę sporo serników, ale ten jest idealny na lato. Ser plus jagody i truskawki w żelu, to bardzo smaczne połączenie. Poza tym ładnie się prezentuje, choć niestety zdjęcia tego nie oddają. Bardzo Ci dziękuję i polecam.
Alex_M
anemon
Dzięki, polecam.