IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszyste, delikatne bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Idealne na letni czas, do kawy, herbaty czy mleczka.

Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże pokruszyć do garnuszka, zalać połową mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy ubite z cukrem jajka, pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy - zagniatamy wszystko razem, dodając pod koniec zagniatania powoli margarynę. Gotowe elastyczne, gładkie i odchodzące od rąk i miski ciasto pozostawiamy do podrośnięcia przykryte ściereczką - tak ok 2 godzin. Po tym czasie ciasto przerabiamy i kroimy na nieduże kawałki. Każdy kawałek rozgniatamy lekko w dłoni a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dnem szklanki robimy wgłębienie. Wgłębienie to posypujemy bułką tartą i pozostawiamy do podrośnięcia ok 20 min. Po tym czasie w głębienie wkładamy dużą truskawkę, lub też kilka mniejszych. Bułeczki posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 25 min . w temp. 180'C. Smacznego !!
Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe dzelimy na kilka części
Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Każdy kawałek lekko spłaszczamy a następnie dnem szklanki robimy dołek
Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
W dołek wsypujemy bułkę tartą tak by truskawni nie puściły za dużo soku
Chmurki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
w głębienia wkładamy jedną dużą lub kilka mniejszych truskawek i posypujemy kruszonką