madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Truskawki w leśnym mchu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielone ciasto z pysznym kremem śmietanowo serowym i zatopione w nim truskawki. Zachwyca kolorami i smakiem.

Truskawki w leśnym mchu

Składniki:

Truskawki w leśnym mchu

Ciasto

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 1 szczypta soli
  • 25 dag cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Truskawki w leśnym mchu

Ciasto

Truskawki w leśnym mchu
Do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka

Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. W następnej kolejności dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej cały czas delikatnie miksując wsypujemy przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ocet i na samym końcu rozmrożony i mocno odciśnięty z wody szpinak, jeśli ma duże kawałki to miksujemy go przed dodaniem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach

Owoce

Truskawki w leśnym mchu
Na dolnym blacie ciasta układamy truskawki

Po upieczeniu ciasto studzimy , a następnie przekrawamy na dwa blaty. Nie muszą być równej grubości. Jeden ten który użyjemy jako bazy ciasta może być grubszy. Dolny blat układamy na talerzu i nakładamy na niego obręcz tortownicy. Truskawki myjemy i osuszamy a także odrywamy szypułki. Owoce układamy na blacie wg własnego uznania

Przygotowanie kremu

Truskawki w leśnym mchu
Do ubitej kremówki dodajemy łyżką serek mascarpone

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, a także sok i skórkę z cytryny. Na sam koniec dodajemy cukier puder do smaku według własnego uznania. Krem nakładamy na blacie z truskawkami i rozsmarowujemy.

Wierzch

Truskawki w leśnym mchu
Górny blat ciasta kruszymy na drobne kawałki

Pozostałe ciasto po rozkrojeniu kruszymy na drobne kawałki i posypujemy nim wierzch przygotowanego ciasta. Ciasto dobrze jest wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinkę.