Sposób przygotowania:
Truskawki w leśnym mchuCiasto
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. W następnej kolejności dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej cały czas delikatnie miksując wsypujemy przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ocet i na samym końcu rozmrożony i mocno odciśnięty z wody szpinak, jeśli ma duże kawałki to miksujemy go przed dodaniem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
Owoce
Po upieczeniu ciasto studzimy , a następnie przekrawamy na dwa blaty. Nie muszą być równej grubości. Jeden ten który użyjemy jako bazy ciasta może być grubszy. Dolny blat układamy na talerzu i nakładamy na niego obręcz tortownicy. Truskawki myjemy i osuszamy a także odrywamy szypułki. Owoce układamy na blacie wg własnego uznania
Przygotowanie kremu
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, a także sok i skórkę z cytryny. Na sam koniec dodajemy cukier puder do smaku według własnego uznania. Krem nakładamy na blacie z truskawkami i rozsmarowujemy.
Wierzch
Pozostałe ciasto po rozkrojeniu kruszymy na drobne kawałki i posypujemy nim wierzch przygotowanego ciasta. Ciasto dobrze jest wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinkę.