Sposób przygotowania:
Truskawki w lesie
Szpinak odmrozić i odsączyć na sitku. Zmiksować blenderem. Jajka utrzeć do białości z cukrem, a następnie wlewać powoli olej. Dodać dobrze rozdrobniony szpinak, wymieszać. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie połączyć. Wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45min, do suchego patyczka. Wystudzić. Usunąć zbrązowiałą warstwę, a następnie ściąć "górkę",którą rozkruszyć w dłoniach. Ciasto przekroić na dwa blaty. Żelatynę namoczyć, a następnie rozpuścić w minimalnej ilości wody. Zmiksowane truskawki z cukrem umieścić w garnuszku, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z ognia i wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę i mascarpone włożyć do misy miksera i ubić. Dodać wystudzone truskawki i połączyć do uzyskania jednolitego kremu. Przełożyć gęstą masą ciasto szpinakowe, tak aby na wierzchu był krem. Posypać rozdrobnionymi okruchami ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
karola25