Sposób przygotowania:
Truskawki w słoiku z cytryną
1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Każdą kroimy na połówkę.
2. Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę.
3. Truskawki przekładamy do garnka i mieszamy z cukrem. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny. i gotujemy około 5 minut. Piana powinna zniknąć.
4. Gorącą masę przelewamy do małych słoiczków. Zamykamy i ustawiamy na pokrywkach na kilka minut.
2. Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę.
3. Truskawki przekładamy do garnka i mieszamy z cukrem. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny. i gotujemy około 5 minut. Piana powinna zniknąć.
4. Gorącą masę przelewamy do małych słoiczków. Zamykamy i ustawiamy na pokrywkach na kilka minut.