jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Truskawki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

truskawki w syropie doskonałe przetwory na zimę

Truskawki w syropie

Składniki:

Truskawki w syropie

 

  • 2 kg truskawek
  • 60 dag cukru
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Truskawki w syropie
Truskawki starannie umyć, oczyścic z szypułek. Układać od razu w uprzednio dokładnie wymytych i wyparzonych słoikach. Zagotować wodę z cukrem. Ułożone ciasno truskawki zalewać powoli wrzącym syropem. Powinien pokryć owoce. Napełnione słoiki zamknąć, nie dociskając przykrywek do oporu. Wstawić do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość. Woda powinna sięgać 2 cm poniżej pokrywek. Przykryć naczynie i ogrzewać słoiki do temp. bliskiej wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Czas pasteryzacji trwa 20 minut, licząc od chwili uzyskania temp. wrzenia. Po skończonym ogrzewaniu wyjąć słoiki, dociskając jednocześnie do oporu przykrywki.