katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Truskawki we własnym soczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Truskawki się nie rozpadają i po osączeniu ze soku można je dodać do ciasta czy do deserów. Dobre są też na farsz do pierogów.

Truskawki we własnym soczku

Składniki:

Truskawki we własnym soczku

 

  • truskawki ok 3 i 1/2 kg
  • cukier 80 dag - 1 kg
  • spirytus ok 5-6 łyżek

Sposób przygotowania:

Truskawki we własnym soczku
Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy i osączamy. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 4-5 godzin. Truskawki powinny prawie zakryć się sokiem.

Przygotowujemy słoiki i truskawki z sokiem. Przed zakręceniem do każdego słoiczka dodajemy małą łyżeczkę spirytusu(można go pewnie pominąć mama i babcia tak właśnie robiły..dodawały). Słoiki zakręcamy i w garnku wyłożonym ściereczką zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy ok 30 min. 

Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy w chłodne miejsce.

Tagi:

przetwory