Sposób przygotowania:
Truskawki we własnym soczku
Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy i osączamy. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 4-5 godzin. Truskawki powinny prawie zakryć się sokiem.
Przygotowujemy słoiki i truskawki z sokiem. Przed zakręceniem do każdego słoiczka dodajemy małą łyżeczkę spirytusu(można go pewnie pominąć mama i babcia tak właśnie robiły..dodawały). Słoiki zakręcamy i w garnku wyłożonym ściereczką zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy ok 30 min.
Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy słoiki i truskawki z sokiem. Przed zakręceniem do każdego słoiczka dodajemy małą łyżeczkę spirytusu(można go pewnie pominąć mama i babcia tak właśnie robiły..dodawały). Słoiki zakręcamy i w garnku wyłożonym ściereczką zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy ok 30 min.
Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy w chłodne miejsce.