Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie ciastka z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie półfrancuskie ciastka są bardzo pyszne i proste w wykonaniu, nie trzeba też ubijać ani ucierać kremów, wystarczy ugotować budyń i dodać galaretkę. Bardzo je polecam na podwieczorek. Zapraszam:).

Półfrancuskie ciastka z budyniem

Składniki:

Półfrancuskie ciastka z budyniem

Ciasto:

Krem budyniowy:

  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciastek
  • dowolna ilość borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciastka z budyniem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.

2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.

3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy borówkami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ).

4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16- 20 przełożonych ciastek.