Sposób przygotowania:
Sernik bananowy z borówką amerykańską
Herbatniki kruszymy na pył za pomocą wałka do ciasta lub blendera – przesypujemy do miski. Masło rozpuszczamy mieszamy z rozkruszonymi herbatnikami. Przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
W międzyczasie obrane banany rozgniatamy widelcem na papkę.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy je na puszystą masę (około 3-4 minut). Kiedy masa będzie puszysta dodajemy do niej ser, rozgniecione banany i mąkę ziemniaczaną – miksujemy wszystko aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed padaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego.
W międzyczasie obrane banany rozgniatamy widelcem na papkę.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy je na puszystą masę (około 3-4 minut). Kiedy masa będzie puszysta dodajemy do niej ser, rozgniecione banany i mąkę ziemniaczaną – miksujemy wszystko aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 35-40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed padaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego.
SylaUla