kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Torcik na powitanie lata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Ciasto ze szpinakiem, krem z białej czekolady, mięty i mascarpone oraz truskawki i galaretka, to przepis na najpyszniejszy pod słońcem tort. Koniecznie wypróbujcie.

Torcik na powitanie lata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik na powitanie lata

 

  • spód szpinakowy:

 

 

  • krem:

 

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 2 krople ekstraktu miętowego

 

  • ponadto:

 

  • 500 g truskawek
  • 1 torebka galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)

Sposób przygotowania:

Torcik na powitanie lata

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).

Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj.

Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź.


Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj.

Truskawki opłucz, usuń szypułki. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj, wystudź.

Spód ciasta ułóż na paterze, zapnij wokół niego obręcz, wyłóż 3/4 kremu. Wstaw na kwadrans do lodówki. Wyjmij ciasto, na kremie ułóż truskawki, zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki.

Gdy galaretka zastygnie resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ciasto.

Torcik na powitanie lata
Ciasto ze szpinakiem, lekki krem z nutką mięty, truskawki i galaretka to połączenie idealne