Sposób przygotowania:
Torcik na powitanie lataETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj.
Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź.
Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone dokładnie zmiksuj.
Truskawki opłucz, usuń szypułki. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj, wystudź.
Spód ciasta ułóż na paterze, zapnij wokół niego obręcz, wyłóż 3/4 kremu. Wstaw na kwadrans do lodówki. Wyjmij ciasto, na kremie ułóż truskawki, zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki.
Gdy galaretka zastygnie resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ciasto.
SylaUla
kontakt1982
Mnie też wizualnie bardzo się spodobał(zazwyczaj im mniej się staram tym lepiej wychodzi ), przepis jest bardzo prosty, ciasto na pewno się uda :)