SUPERPRZEPIS

Truskawkowe sowy

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Truskawkowe sowy

Nie masz pomysłu, w jaki sposób wykorzystać truskawki? Polecam zrobić truskawkowe sowy. Rewelacyjna przekąska bez pieczenia, zarówno dla małych jak i dla dużych truskawkożerców. Polecam!

Składniki:

Truskawkowe sowy

Gniazdka

  • 1 mleczna czekolada, posiekana
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki musli Granola

Dodatkowo

  • skórka z pomarańczy (jako noski sów)
  • lukier plastyczny/ kawałek białej oraz czarnej kartki papieru (jako oczka sów)
  • 6-8 średnich truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowe sowy

Gniazdka

Truskawkowe sowy
Schłodzone w lodówce gniazdka na truskawkowe sowy

Czekoladę rozpuścić w mleku (odstawić troszkę na bok. Przyda się do przyklejenia noska i oczu sowy) Dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane oraz granolę. Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania gęstej masy (w razie konieczności dodać jeszcze troszkę płatków lub wiórków kokosowych) Masę przełożyć do 6-8 foremek na kruche babeczki wyłożonych folią aluminiową. Pośrodku każdej zrobić wgłębienie na truskawkę. Gniazdka schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjąć je delikatnie z foremek.

Dekorowanie truskawkowych sów

Truskawkowe sowy
Przygotowywanie pysznych, truskawkowych sów.

Truskawki umyć, odszypułkować. Grubszą częścią zamoczyć w odstawionej wcześniej rozpuszczonej czekoladzie i umieścić truskawki w gniazdkach, czekoladą do dołu. Ze skórki z pomarańczy zrobić noski sów i przykleić je na truskawki za pomocą czekolady. Oczka zrobić z lukru plastycznego, lub dropsów czekoladowych i przykleić je w górnej części truskawki. Smacznego!


Tagi:

czekolada