aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Truskawkowiec aginy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszne ciasto i jakie efektowne

Truskawkowiec aginy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowiec aginy

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 40 g margaryny,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • nadzienie:
  • 500 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki wrzątku.

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec aginy
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by długość blaszki odpowiadała długości keksówki. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe ciasto wraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Truskawkowiec aginy
Białka miksujemy ze szczyptą soli, żółtkami
Truskawkowiec aginy
dodajemy mąkę z proszkiem i margarynę roztopiona
Truskawkowiec aginy
ciasta wylewamy na balszke wylozona papierem
Truskawkowiec aginy
upieczone ciasta wkladamy do keksówki....