Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Truskawkowy budyń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Budyń truskawkowy to mój ulubiony deser

Truskawkowy budyń

Składniki:

Truskawkowy budyń

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy budyń
Truskawki oszypułkować,umyć, osączyć na sicie. Truskawki zmiksować z 1 szkl mleka,dodać cukier,zagotować. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać mieszanką na gotujące się mleko,mieszając doprowadzić do zagotowania budyniu. Ugotowany budyń truskawkowy przełożyć do miseczek,udekorować truskawkami.Mąkę rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki i dokładnie mieszając zagotować. Ugotowany budyń wyporcjować, na budyniu ułożyć umyte truskawki.