Sposób przygotowania:
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiemKrok 1
Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Botwinę myjemy i odcinamy korzonki ( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno. Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut).
Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe.