zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Botwinka niby zwykła zupa ale ja dziś wzbogaciłam ją o liście świeżego szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne.

Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

Składniki:

Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki
Do garnka wlać wodę i włożyć dokładnie umyte skrzydełka. Warzywa dokładnie umyć. Gotować skrzydełka prawie do miękkości na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz małej ilości soli.

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.

Botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki pokroić, koperek także ale osobno.

Pokrojone ziemniaki i starte warzywa dodać do garnka i gotować do miękkości, dodać pieprz, cukier i ocet.

Następnie wrzucić posiekaną botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki, zagotować i gotować chwilę.

Zupę zabielić zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietaną i w razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.

Na sam koniec dodać posiekany koperek. Zupę wymieszać i podawać.  

Tagi:

zupa