Sposób przygotowania:
Botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki
Do garnka wlać wodę i włożyć dokładnie umyte skrzydełka. Warzywa dokładnie umyć. Gotować skrzydełka prawie do miękkości na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz małej ilości soli.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
Botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki pokroić, koperek także ale osobno.
Pokrojone ziemniaki i starte warzywa dodać do garnka i gotować do miękkości, dodać pieprz, cukier i ocet.
Następnie wrzucić posiekaną botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki, zagotować i gotować chwilę.
Zupę zabielić zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietaną i w razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać posiekany koperek. Zupę wymieszać i podawać.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
Botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki pokroić, koperek także ale osobno.
Pokrojone ziemniaki i starte warzywa dodać do garnka i gotować do miękkości, dodać pieprz, cukier i ocet.
Następnie wrzucić posiekaną botwinkę, szpinak i liście rzodkiewki, zagotować i gotować chwilę.
Zupę zabielić zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietaną i w razie konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać posiekany koperek. Zupę wymieszać i podawać.