ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem. Zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przpalają się do dna garnka.

Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą

 

  • ciemne winogrona mocno dojrzałe 4 kg,
  • woda 1,5 litra,
  • czekolada gorzka 100 gram,
  • cukier 3/4 kg,
  • żelfix 3:1 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą
Kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara.

Do szybkowara wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić.

Porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce.

Do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając.

Przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
Ten dżem smakuje najlepiej do naleśników, tostów, bułki z masłem.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
umyte kiście winogron, owoce zerwać do szybklowara i gotować z 20 minut.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
Przestudzone owoce porcjami wylać drobne sitko i przecierać do garnka, pestki wyrzucić.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
Do przetartych winogron dodac czekoladę, cukier, żelfix i gotować z 5 minut mieszając.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
Czyste słoiki napełniać dżemem, mocno zakręcić i na zakretkach postawić do wystygnięcia, nie pasteryzować.
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą.
Do pozostałego soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia, można przechowac w lodówce.