Sposób przygotowania:
Z szybkowara dżem z ciemnych winogron z czekoladą
Kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara.
Do szybkowara wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić.
Porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce.
Do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając.
Przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Do szybkowara wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić.
Porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce.
Do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając.
Przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
ewaeu
ziutula