WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Truskawkowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie i orzeźwiające ciasto na zimno na bazie jogurtu i serka waniliowego z galaretką i musem truskawkowym.

Truskawkowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy sernik na zimno

 

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka waniliowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką
  • biszkopty okrągłe
  • 2 szkl. zmiksowanych truskawek mrożonych

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sernik na zimno

ETAP 1:

Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć okrągłe biszkopty. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i wystudzić. Zimne zmiksować z jogurtem naturalnym i serkiem waniliowym.

Masę wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki mrożone wsypać do garnka i zagotować.

Następnie zmiksować blenderem na mus i wymieszać z jednym proszkiem galaretki truskawkowej. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę z pianką rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Zimną przelać na ciasto.

Ciasto ponownie schłodzić w lodówce żeby galaretka stężała.

Truskawkowy sernik na zimno
Truskawkowy sernik na zimno po wyjęciu z formy
Truskawkowy sernik na zimno
Sernik truskawkowy po wylaniu galaretki z pianką
Truskawkowy sernik na zimno
Mus truskawkowy wymieszany z galaretką truskawkową
Truskawkowy sernik na zimno
Masa jogurtowo - serkowa przelana do tortownicy