Sposób przygotowania:
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Super dzięki za podpowiedz.;)
jagoda59
BozenaMatuszczyk
Właśnie dzisiaj zrobiłam ale z truskawkami ,nie miałam czasu szukać jagód chociaż przyznaję że byłby lepszy, za bardzo nie jestem zadowolona.;)
gusia1000