jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowy sorbet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Truskawkowe należą do moich ulubionych. Ten przygotowuje się bardzo prosto i szybko. Jedynie czas oczekiwania na jego zjedzenie może stwarzać dla nas problem:). Deser szybciej można przygotować przekładając gotową masę do sorbetiera!

Truskawkowy sorbet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowy sorbet

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sorbet
Truskawki płuczemy i osuszamy. Z tak przygotowanych usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy do garnka lub miski i miksujemy z dodatkiem cukru. Do zmiksowanych owoców dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Tak przygotowany płynny jeszcze sorbet przekładamy do zamrażalki. Co około 0,5 godziny kontrolujemy jego miękkość i delikatnie mieszamy. Gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencje porcjujemy na przygotowane wafelki. Posypujemy startą czekoladą i podajemy.
Truskawkowy sorbet
Truskawki myjemy, osuszmy i usuwamy szypułki
Truskawkowy sorbet
Do przygotowanych wcześniej truskawek dodajemy cukier
Truskawkowy sorbet
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. przekładamy do zamrażalnika!

Tagi:

lody czekolada