SUPERPRZEPIS

Tufahije - miłość po bałkańsku

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tufahije - miłość po bałkańsku

Nietypowy, aromatyczny deser dla podróżników - jabłkowe impresje przywiezione prosto z Serbii

Składniki:

Tufahije - miłość po bałkańsku

 

  • Cztery niewielkie żółte jabłka
  • 50g orzechów włoskich
  • Szklanka kremówki
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatowłowej
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • Trzy łyżki brązowego cukru
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Tufahije - miłość po bałkańsku
Jabłka wydrąż małą łyżeczką. Skórki nie obieraj! Zagotuj wino, wodę, przyprawy i cukier; do syropu włóż jabłka i gotuj przez 15 minut na maleńkim ogniu. W tym czasie posiekaj orzechy. Kremówkę ubij i wymieszaj z orzechami. Jabłka wyjmij ostrożnie na talerz, gdy wystygną, wypełnij orzechowym nadzieniem. Wstaw na godzinę do lodówki (powinny być bardzo zimne). Podawaj z serbskim słodkim winem.