dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Tuńczyk z cebulą i octem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Klasyka włoskiej kuchni. Świeży tuńczyk z cebulą i octem balsamicznym. Rewelacyjna przekąska, polecam.

Tuńczyk z cebulą i octem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tuńczyk z cebulą i octem

 

  • 1 plaster świeżego tuńczyka ok. 1,5 cm grubości
  • 2 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z cebulą i octem
Tuńczyka umyłam i osuszyłam. Mąkę doprawiłam solą, obtoczyłam w niej plaster ryby. Oliwę rozgrzałam na patelni i usmażyłam krótko - 2 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku i odstawiłam. Cebulę obrałam, pokroiłam na cienkie półplasterki i usmażyłam na tłuszczu pozostałym po smażeniu tuńczyka. Dodałam łyżkę wody i dusiłam na minimalnej mocy palnika ok. 40 minut.

Po tym czasie dodałam cukier i ocet balsamiczny i gotowałam jeszcze kilka minut. Następnie powstałym sosem zalałam tuńczyka, po przestudzeniu przykryłam i zostawiłam w lodówce na kilka godzin.

Przed podaniem pokroiłam rybę na małe kawałki. 
Tuńczyk z cebulą i octem
Na początku otoczyłam rybę w mące z dodatkiem soli.
Tuńczyk z cebulą i octem
Obsmażyłam rybę krótko z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Tuńczyk z cebulą i octem
Cebulę przesmażyłam na oliwie pozostałej ze smażenia ryby.
Tuńczyk z cebulą i octem
Pod koniec gotowania dodałam cukier i ocet
Tuńczyk z cebulą i octem
Rybę polaną sosem cebulowo - octowym odstawiłam na kilka godzin.

Tagi:

tuńczyk ryba