Sposób przygotowania:
Tuńczyk z cebulą i octem
Tuńczyka umyłam i osuszyłam. Mąkę doprawiłam solą, obtoczyłam w niej plaster ryby. Oliwę rozgrzałam na patelni i usmażyłam krótko - 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku i odstawiłam. Cebulę obrałam, pokroiłam na cienkie półplasterki i usmażyłam na tłuszczu pozostałym po smażeniu tuńczyka. Dodałam łyżkę wody i dusiłam na minimalnej mocy palnika ok. 40 minut.
Po tym czasie dodałam cukier i ocet balsamiczny i gotowałam jeszcze kilka minut. Następnie powstałym sosem zalałam tuńczyka, po przestudzeniu przykryłam i zostawiłam w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem pokroiłam rybę na małe kawałki.
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku i odstawiłam. Cebulę obrałam, pokroiłam na cienkie półplasterki i usmażyłam na tłuszczu pozostałym po smażeniu tuńczyka. Dodałam łyżkę wody i dusiłam na minimalnej mocy palnika ok. 40 minut.
Po tym czasie dodałam cukier i ocet balsamiczny i gotowałam jeszcze kilka minut. Następnie powstałym sosem zalałam tuńczyka, po przestudzeniu przykryłam i zostawiłam w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem pokroiłam rybę na małe kawałki.