Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Tuńczyk z sosem pomarańczowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grillowany tuńczyk z bardzo ciekawym sosem

Tuńczyk z sosem pomarańczowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tuńczyk z sosem pomarańczowym

 

  • 2 kawałki świeżego, lub mrożonego tuńczyka
  • olej
  • 1 pomarańczka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szczypty chili z proszku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z sosem pomarańczowym
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlewamy do rondelka, dodajemy miód, chili i masło i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy na maleńkim ogniu do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tuńczyka (opłukanego i osuszonego papierowym ręcznikiem) delikatnie solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy go na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju. Smażymy po kilka minut z każdej strony- jak będziemy smażyć za długo, to ryba wyjdzie gumowata. Czas smażenia zależy od grubości kawałka ryby. Gorącą rybę podajemy z sosem.
Tuńczyk z sosem pomarańczowym
Rybę smażymy na patelni grillowej z odrobiną oleju
Tuńczyk z sosem pomarańczowym
Sos przygotowujemy w rondelku lub małym garnuszku
Tuńczyk z sosem pomarańczowym
Tuńczyk podany z sosem pomarańczowo- miodowym