Sposób przygotowania:
Faszerowane kalarepki z komosą
Komosę wypłucz i odstaw na sicie, by odciekła z nadmiaru wody. Kalarepy umyj, obierz i przetnij na połówki. Wydrąż łyżeczką dolną część kalarepy, tak by brzegi miały grubość około 1 cm. Wydrążony środek i odcięte plastry drobno posiekaj.
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzątku wydrążone kalarepy i gotuj je przez 10 minut, tak by warzywo było wciąż jędrne i zwarte. Wyjmij je z wody i wystudź. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C termoobieg).
Przygotuj farsz. W głębokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie dodaj starte na pastę: czosnek, imbir i kurkumę oraz posiekaną papryczkę i przyprawy. Podsmaż przez 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodaj komosę, rodzynki, pomidory i ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia.
Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 15 minut, aż komosa będzie ugotowana, a sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną kalarepę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podgotowane kalarepy oprósz solą i pieprzem i ułóż na blasze do pieczenia. Każdą wypełnij farszem i wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i fetą. Smacznego!
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzątku wydrążone kalarepy i gotuj je przez 10 minut, tak by warzywo było wciąż jędrne i zwarte. Wyjmij je z wody i wystudź. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C termoobieg).
Przygotuj farsz. W głębokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie dodaj starte na pastę: czosnek, imbir i kurkumę oraz posiekaną papryczkę i przyprawy. Podsmaż przez 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodaj komosę, rodzynki, pomidory i ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia.
Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez około 15 minut, aż komosa będzie ugotowana, a sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną kalarepę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podgotowane kalarepy oprósz solą i pieprzem i ułóż na blasze do pieczenia. Każdą wypełnij farszem i wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i fetą. Smacznego!