Sposób przygotowania:
Sałatka tuńczykowa z jajkiem i warzywami
-Bakłażan, cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.
-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.
-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.
-Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę. -Cebulę drobno posiekać.
-Do warzyw dodać tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.
-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.
-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.
-Przygotowanym sosem polać sałatkę.
-Ozdobić listkami rukoli.
-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.
-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.
-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.
-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.
-Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.
-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę. -Cebulę drobno posiekać.
-Do warzyw dodać tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.
-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.
-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.
-Przygotowanym sosem polać sałatkę.
-Ozdobić listkami rukoli.
-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.
kołczu
mysza75