Sposób przygotowania:
Smaczne domowe wędliny
Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso.
Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę.
Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem, umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni.
Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny. Sparzone wędliny wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.
Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę.
Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem, umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni.
Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny. Sparzone wędliny wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.