bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Smaczne domowe wędliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Po raz pierwszy przygotowałam razem z mężem domowe wędzone wędliny. Trzeba trochę czasu poświęcić na przygotowanie, od tej pory będę częściej przygotowała takie wędliny. Są bardzo smaczne i w naturalny sposób uwędzone.

Smaczne domowe wędliny

Składniki:

Smaczne domowe wędliny

 

Sposób przygotowania:

Smaczne domowe wędliny
Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso.

Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę.

Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem, umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni.

Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny. Sparzone wędliny wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.  

Tagi:

szynka