Sposób przygotowania:
Francuskie kulki z mięsem mielonymETAP 1
Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i delikatnie studzimy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia podlewamy ją wodą by szybciej zmiękła. Gotową studzimy.
Pekińską drobno kroimy, także krótko przysmażamy i studzimy. Bułkę namaczamy w mleku. Szczypiorek drobno siekamy.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko oraz przygotowane wcześniej składniki. Całość mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Gdyby masa była za rzadka dodajemy bułki tartej.
ETAP 2
Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki (nieco większe od orzecha włoskiego).
ETAP 3
Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy. Następnie za pomocą obręczy, czy kubka wycinamy z niego koła. Na każde wycięte koło nakładamy mieloną kulkę.
ETAP 5
Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy. Tak przygotowane kulki układamy miejscem łączenia na przygotowanej blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kulki pieczemy około 20 minut w 200°C do zrumienienia. Gotowe.