jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie kulki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 30

To fajny pomysł na przekąskę, którą możemy podać na ciepło do barszczu, lub też na zimno do sezonowej surówki. Paszteciki dobrze dają się też odgrzewać, więc możemy je przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście tylko włożyć na chwile do piekarnika.

Francuskie kulki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie kulki z mięsem mielonym

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • Około 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 marchew,
  • ¼ niedużej kapusty pekińskiej,
  • Około 10 dag pieczarek,
  • 1 duże jajko,
  • Pęczek szczypiorku,
  • 1/3 czerstwej bułki pszennej,
  • Sól , pieprz, do smaku
  • 2 ząbki czosnku,
  • Mleko do namoczenia bułki
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia.
  • Jajko do smarowania,
  • Kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie kulki z mięsem mielonym

ETAP 1

Francuskie kulki z mięsem mielonym
Składniki nadzienia łączymy ze sobą i doprawiamy

Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i delikatnie studzimy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia podlewamy ją wodą by szybciej zmiękła. Gotową studzimy.

Pekińską drobno kroimy, także krótko przysmażamy i studzimy. Bułkę namaczamy w mleku. Szczypiorek drobno siekamy.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko oraz przygotowane wcześniej składniki. Całość mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Gdyby masa była za rzadka dodajemy bułki tartej.

ETAP 2

Francuskie kulki z mięsem mielonym
z przygotowanej masy formujemy kulki

Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki (nieco większe od orzecha włoskiego).

ETAP 3

Francuskie kulki z mięsem mielonym
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięsno-warzywne kulki

Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.

ETAP 4

Francuskie kulki z mięsem mielonym
Przestygnięte kulki wykładamy na ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozwijamy. Następnie za pomocą obręczy, czy kubka wycinamy z niego koła. Na każde wycięte koło nakładamy mieloną kulkę.

ETAP 5

Francuskie kulki z mięsem mielonym
Uformowane kulki smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy

Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy. Tak przygotowane kulki układamy miejscem łączenia na przygotowanej blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kulki pieczemy około 20 minut w 200°C do zrumienienia. Gotowe.