Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Wołowe kotleciki a'la kofty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepyszne kotleciki z mięsa wołowego. Idealne jako przystawka na ciepło do serwowania na imprezach bądź jako danie główne.

Wołowe kotleciki a'la kofty

Składniki:

Wołowe kotleciki a'la kofty

Masa mięsna

  • 60 dkg mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ½ pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • Łyżka posiekanej kolendry
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • Łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Wołowe kotleciki a'la kofty

Przygotowanie masy mięsnej

KROK 1. Mięso zmielić, przełożyć do miski.
KROK 2. Dodać czosnek, kolendrę, natkę oraz wszystkie przyprawy - wymieszać.
KROK 3. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie do smażenia

KROK 4. Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie.
KROK 5. Z mięsa formować kotleciki wielkości małych pulpetów i lekko je zgnieść (na płasko).
KROK 6. Grillować po 3-4 min z każdej strony.
KROK 7. Polać sosem czosnkowym


Tagi:

mięso