kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Tuńczyk z melonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś dla osó lubiących pikantne rzeczy.

Tuńczyk z melonem

Składniki:

Tuńczyk z melonem

 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 awokado
  • 1/2 pora (zielona część)
  • czerwony pieprz
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2-3 gałązki koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z melonem
Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem. Awokado rozciąć na pół, ostrożnie usunąć pestki. Miąższ oddzielić od skórki, pokroić w kosteczkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Por oczyścić, opłukać, pokroić w ukośne, grube plasterki. Papryczkę chili opłukać, osuszyć, rozciąć i usunąć nasionka (warto robić to w rękawiczkach, ponieważ sok chili jest bardzo ostry i może powodować podrażnienia skóry. Uważać, aby nie potrzeć oczu!). Strączek papryczki opłukać, po czym drobniuteńko posiekać. Opłukać koperek, odciąć najgrubsze łykowate pędy, resztę posiekać. Tuńczyka wymieszać z awokado, porem i posiekanym koperkiem. Oprószyć czerwonym pieprzem, posypać kawałeczkami papryczki chili. Sałatkę skropić oliwą. Natychmiast podawać. Sałatce można zmieniać smak, dodając zamiast chili łagodną odmianę papryki (1/3 strączka). Tę wersję sałatki warto przyprawić roztartym ząbkiem czosnku. Ciekawą nutę smakową uzyskamy też, skrapiając sałatkę smakową oliwą, szczególnie polecamy cytrynową lub, jeśli nie używamy papryczki chili, oliwą peperoni (tę jednak należy stosować z umiarem, ponieważ jest bardzo ostra).

Tagi:

sosy awokado